När städer drabbas av katastrofer förändras de för alltid. Det finns ett före och ett efter katastrofen. Men det finns också ett under, det som händer under själva katastrofen.
Vi lever i en tid av allt fler och större katastrofer, katastrofen och undergången har blivit också ett allt vanligare tema för böcker, jordens undergång ett närvarande samtalsämne, men samtidigt märkligt avlägset.
Det här avsnittet handlar om San Francisco 1906, New Orleans 2005, Dresden 1945, Hamburg 1943, Åbo 1827, New York 2001, Karlstad 1865, Sundsvall 1888.
Vi ville göra ett avsnitt där vi klev ner i katastrofer som redan hänt för att se vad de gör med städer, vad som händer efter, men också under. Drabbas vi av panik? Vänder vi oss mot varandra? Blir vi vargar eller får? Eller finns det en dold solidaritet som kommer upp till ytan, en altruism och ett civilsamhälle, något som kan lära oss något om våra egna drömmar och begär?

Stillbild ur Spike Lees dokumentärserie When the Leeves broke, om tiden i New Orleans efter orkanen Katrina.

Jordbävningen i San Francisco 1906.

En sk “Katrina-tatoo” som visar att husets genomsökts och om man hittat några döda, nollan längst ner står för noll döda i detta hus.

Från Operation Gomorrah, flygräderna över Hamburg 1943.

Från Operation Gomorrah, flygräderna över Hamburg 1943 som skapade oerhörda eldstormar nere i staden.

Så kallade Trümmerfrauen, Jägerstrasse Berlin 1946.

På Union Square I New York ordnade rave-fixaren Jordan Schuster fram papper och pennor så att folk kunde skriva och teckna sina minnen, efterlysningar eller tankar.

Ett soppkök efter jordbävningen i San Francisco 1906, flera av soppköken fick restaurangnamn, just den här hette La Lengua.

De lägsta delarna av New Orleans täcktes nästan helt av vatten när dammarna brast under orkanen Katrina i Augusti 2005.

Plan över Åbo av Carl Ludvig Engel, 1823, året efter branden. De räta kvarteren ersatte en stad som var medeltida i karaktären, inte olik Gamla stan i Stockholm.

Sundsvall sommaren 1888, efter branden.