mitt i sverige

#122 Den inramade staden

Ett konstverk kan vara ett fönster ut från den trånga kammaren, till andra tider, andra städer och nya tankar. I det här avsnittet går vi in genom fyra konstverk, till de tider, de platser, de städer, de människor, de sätten att se världen som finns där:

Rörstrand av Erik Hallström, målad 1918, som visar Rörstrands porslinsfabrik i Stockholm i mörker, sot, arbete, porslinsskärvor, eld och med lager av historia sedan 1726. Hänger på Stockholms stadsmuseum.

Mitt i Sverige av Peter Tillberg, målad i början av 1970-talet, en stilla förstadsgata med egnahemshus från 1920-talet, där ett hål har slagit upp i gatans mitt. Hänger på Länsmuseet i Gävle.

Citta Ideale  tre målningar av den ideala staden med utgångspunkt i staden Urbino, Italien, målade på 1480-talet. Målningen finns i tre olika utföranden och har sett som ett slags intellektuella kulisser, tankeverktyg för att söka en bättre stad. Hänger på Walters Art Museum i Baltimore, på Galleria Nazionale delle Marche i Urbino och på Gemäldegalerie i Berlin.

Vy över Delft av Johannes Vermeer, en stadsvy från 1660, i guldålderns Nederländerna, en bild av stadens olika lager men också av tidens rörelse och med en särskild gul fläck. Hänger på Mauritishuis i Haag.

 • Eric Hallström Rörstrand 1918

  Rörstrand av Erik Hallström, målad 1918.

 • mitt i sverige

  Mitt i Sverige av Peter Tillberg, målad i början av 1970-talet

 • Citta Ideale ca 1480, Tillskriven Fra Carnevale Baltimore The Walters Art Museum

  Citta Ideale – tre studier av den ideala staden målade på 1480-talet,

 • view of delft

  Vy över Delft av Johannes Vermeer, en stadsvy från 1660

 • Eric Hallström, Torget i Pistoija, 1922

  Erik Hallström, torget i Pistoja 1922

 • Peter-Tillberg-1024x912

  Peter Tillberg, Jonas och TV:n

 • oiT5yptUsgSaLcTXodf1rpz5nvU

  Peter Tillberg, Är du lönsam lille vän?

 • little house vermeer

  Johannes Vermeer, The Little Street, målningen och den verkliga platsen där den målades.