enkm

#55 Rom – politik i ruiner

Vi kommer till ett Rom som har mått bättre. Borgmästaren Ignazio Marino avgick i höstas. Han hade börjat städa upp i administrationen. Konspirationsteoretikerna ser hans avsked som en komplott. Rom är ett Brutussamhälle. Tragedin är ständigt närvarande i stadens berättelse om sig själv.

Roms moderna historia – efter att staden blev huvudstad i och med Italiens enande 1870 – är en historia om politisk förmåga och oförmåga. Vi gav oss ut i Brutussamhället på jakt efter platser som byggts när politiken sökt en väg framåt, sökt att ena en stad som alltid tycks dras mot sönderfallet.

I trädgårdsstaden Garbatella ser vi spåren av en tidig progressiv social-liberal politik på de gröna gårdarna. Vid de sociala arbetarbostäderna som imiterar de italienska lantliga villorna anar vi ett Rom som hade kunnat växa till en helt vanlig modern europeisk storstad, ett Wien eller Madrid.

Istället kom fascismen. I Roms centrum rensade de fram de exklusivaste filéerna av stadens monumentala arv och skickade ut folket som bott där i hundratals år till platser som Garbatella. Vart vi än ser i nutidens centrala Rom, dess monument och symboler, ser vi en fascistisk föreställning om staden, men också en rörelse framåt, en idé om ett modernt Rom som bar sin antika storhet i sitt centrum.

I det en kilometerlånga modernistiska storverket Corviale – uppfört under flertalet år i slutet av 1970- och början av 1980-talet – ser vi den tydligaste byggda symbolen för det kommunistiska Roms uppgörelse med stadens spekulationsbyggande. Vid det enorma husets fot har nutidens Romare illegalt ockuperat det pastorala landskapet och börjat odla grönsaker och bygga informella bostäder.

Rom har varit en symbol för politiken och politikens rykte; i en republik, ett imperium, en kyrka eller i en nation. Men samtidigt har Rom också alltid varit ett konkret relationssamhälle, där politikens förmåga och tillkortakommanden knyts till enskilda personer och beslutsfattare. Och i dessa relationer har romarnas grundläge, enligt tradition, varit att återkommande bli besvikna.

– – –

stort tack till

Eskil Fagerström, Erik Ingvert, Laura Peretti, Torbjörn Elensky, Alessandro Coppola och Francesco Bartolini.

 

 

 

 • garba_yard

  De grönskande gårdarna i det kommunala bostadsområdet i Garbatella, från 1920-talet.

 • garba_lys

  Arbetarbostäder förklädda till palats i Garbatella.

 • garba_lott

  De numrerade lotterna i trädgårdsstadsdelen Garbatella.

 • duce

  Fascistiska dekorationer framför Olympiastadion i det som hette Foro Mussollini men numera heter Fora Italico.

 • eur

  Fascistisk symbolarkitektur i stadsdelen EUR. Ett colloseum på höjden. De sex vertikala valven lär ha att göra med namnet Benito och de nio horisontella med Mussolini.

 • enkm

  Det en kilometer långa huset Nueva Corviale. Ritat och byggt mellan 1974 och 1982. Ett hus som ett idealiskt samhälle. Arkitekt Mario Fiorentino.

 • 4685824

  Den fjärde våningen i Corviale skulle vara en öppen gata för handel och socialt liv. Ganska snart började utrymmet ockuperas och byggas om till bostäder. Det pågår diskussioner om hur bostäderna ska kunna legaliseras.

 • SONY DSC

  Corviales oändliga loftgångar som de boende använder för krukodlingar. Loftgångarna är 958 meter långa men har under åren spärrats av på sina ställen för att skapa intimare grannskap.

 • SONY DSC

  Från huset i Corviale ser man ut över det pastorala landskapet. Huset är stadens slut mot landsbygden. Därnere springer hästar och boende från huset ockuperar marken för odling eller boende.

 • vin_ocku

  En av de vindrickande ockupanterna av odlingsmark i dalen nedanför det gigantiska 1970-talskomplexet Corviale i Rom.

 • SONY DSC

  Odlande ockupanter i Corviale.

 • 4456448

  Den rumänsk-italienske illegala husbyggaren bjuder på hembrygd Grappa.

 • SONY DSC

  De har byggt sig ett illegalt hus i dalen nedanför det stora huset i Corviale.

 • IMG_4761

  Arkitekt Laura Peretti, som med sitt kontor Studio Insito – http://www.studioinsito.com/ – vann tavlingen Rigenerare Corviale om att bygga om Corviale. Deras ambition är att skapa fler rörelser genom huset och ut i landskapet. Kanalisera den urbanitet som finns i huset till tydligare stråk och torgytor.
  Arkitekt Andrea Amelio
  Arkitekt Erik Ingvert
  Ovriga i tavlingsteamet:
  arkitekter: Giulia Fortunato, Giuseppe di Costanzo, Silvia Milesi, Carlotta de Bevilacqua, Leonardo Ricci, Nicola Fiorillo, Laura Pessoni.
  Konstnar: Mimmo Paladino
  Ingenjorer: Paola Caputo, Andrea Cinuzzi
  Sociolog: Irene Ranaldi
  Landskapsarkitekt: Mara Filippi

 • SONY DSC

  I stadsdelen Finnocchio sålde borgare och adelsmän mark svart till nyinflyttade till Rom efter andra världskriget. Det började som små så kallade “söndagshus” men växte snart till sig. På 1980-talet legaliserades husen. Samma sak hände längs flera av stationerna längs den nybyggda tunnelbanelinje C.

 • https://www.youtube.com/watch?v=CB4_VyUnunU

  Benito Mussolini går loss med hackan för att frilägga Roms antika arv.