bonn

#60 Skellefteå – i byarnas skugga

När författaren PO Enquist ska beskriva staden Skellefteå börjar han genast tala om byarna: ”En stor mängd små byar, utplockade i ett floddelta och alla ser likadana ut”. Enquist växte upp i en av byarna, Hjoggböle.

Skellefteå är staden som ingen riktigt velat ha. ”Är det en stad eller är det en samling byar”, frågar sig arkitekten Enar Nordvik som arbetar på kommunen. Skellefteå är Sveriges senast grundade stad är från 1845 och bybon har alltid varit normen. Men Skellefteå är också en av Sveriges rikaste städer. Det egna kraftbolaget dämde tidigt upp vattenfallen i älven och idag bidrar de med 100 miljoner om året till kommunkassan. Men rikedomen är inte staden, den kommer från landskapet, från gruv- och industrisamhällen och från byarna. Vad ska man med staden till? tycks kommuninnevånarna ha frågat sig under hela stadens drygt 150 åriga historia.

I Bonnstan – den tillfälliga knuttimrade stadsbildningen  – ser vi en plats där staden och byarna mötts sedan 1600-talet. En tillfällig stad som befolkades vid stora högtider. En plats där nattfrierier mellan unga pojkar och flickor blandades med våld och religiositet.

Vi reser genom ett fruset Mississippi där sångsvanar landar på svarta jordar. Men vi reser också in i kommunens skogs- och malmrika inre. I Jörn ser vi nya flyktingberättelser födas på biblioteket vid den nedläggningshotade skolan. I Boliden går vi genom en idealstad, en solfjärderformad stadsplan av Tage William-Olsson, som fick Lubbe Nordström att tala om ”det nyaste Sverige”. Platsen där man hittade guld på 1920-talet. Vi möter moderater som kallar sig ”ruralister” och hetsar mot staden. Men lyssnar också på berättelser om byamän som blivit fastighetsutvecklare för att tillgodose den nu växande staden med hus på pendlingsavstånd.

 

Tack till

Enar Nordvik, arkitekt

Sören Kågedal, lantmätare

Therese Eriksson, kulturjournalist

PO Enquist, författare

 • po

  P O Hallmans stadsplan över Skellefteå, centralt och mot älven ligger den äldre rutnätsplanen intakt från 1845. På en av de platser som Po Hallman pekade ut som plats för monumentalbyggnad planeras nu det nya kulturhuset.

 • stadshusold

  Det gamla stadshuset i Skellefteå revs 1955, i den lokala folktron finns en myt om att byggnaden ligger nedplockad, timmer för timmer, redo att sättas upp igen om stjärnorna står rätt i framtiden.

 • northking

  En del av Skellefteå kallas numera Nördstan. Här blomstrar olika typer av digitala produktionsfirmor och butiker. Boliden-gruvans småföretagare har fått barnbarn som arbetar med digital teknik. Bland dem North Kingdom med uppdrag för Lucas-film.

 • bonn

  Bonnstan, eller kyrkstan som den här typen av tillfälliga stadsbildningar heter på andra ställen i norra Sverige. De var unika som mötesplatser vid kyrkliga helger. Här möttes pojkar och flickor i frieriseder, man söp, och slogs, och gick i kyrkan. En plats där bybon för ett slag blev stadsbo.

 • bonn

  Spår av äldre tider i Bonnstan, bild från 1956, Foto Skellefte museum.

 • boliden_1939_smdig00172

  Arkitekten Tage William Olsson plan för idealsamhället Boliden, formad som en solfjäder för guldgrävarsamhället Boliden 1926. Bild från 1930-tal. Planen fylld med egnahem i olika storlekar.

 • solenboliden

  Solfjäderformen på Tage William Olssons stadplan över Boliden från 1926, godkänd 1929, gör att gatorna viker sig och försvinner

 • boliden1

  Vid solfjäderplanens slut nere vid fotbollsplanen, husen symmetriskt placerade och från början identiska. I fonden gruvlavarna.

 • boliden2

  Asylboende i kommunala bostäder i Boliden. Namnen flockas på brevlådorna.

 • burtrask

  Burträsk. En av de mest självständiga byarna. Protesterna när Burträsk kommun slogs ihop med Skellefteå i början på 1970-talet var stora.

 • jorn_jvg

  Järnvägsstationen i Jörn. Här går fortfarande nattåget till Stockholm och Narvik. Till och från Skellefteå går ännu inga tåg.

 • po_e

  I författaren PO Enquists kök på Södermalm i Stockholm.

 • enar

  Arkitekten Enar Nordvik i Bonnstan, Skellefteå.

 • Staden Skellefteås 100 års jubileum