Luzern Winter 2016

#67 Staden – turistens blick

Turism är en av världens största industrier. En industri med en mjuk kärna: främlingen som vill bli förförd. Turistens sökande blick – efter det lustfyllda, det som är exklusivt, det man kan skriva hem om – förändrar städer. En del lever upp i blicken, som Luzern i Schweiz där de exklusiva armbandsuren – en i sig tynande industri – upptäckts av den allt mer ökande kinesiska Europaturismen. En del går under i blicken, som Florens, en stad som bett om att få hamna på UNESCOs lista över hotade kulturarv, på grund av turismen och vad den gör med en plats.

Vi har sökt i de många spåren av turistens blick. Längs den nutida kinesiska Grand touren som ser Europa som en enda plats med starka varumärken som Luis Vitton, Paris, Hugo Boss och Florens. Tillbaka till den gamla Grand touren, 1700- och det tidiga 1800-talets, när nordeuropéer återupptäckte och samlade in det klassiska Europas kulturkanon. De kom hem och byggde palats i nyklassicism. Vi har klivit genom de snurrande hotellens revolving doors, turismens kanske tydligaste byggda objekt: En stor maskin – en boendemaskin – men en maskin som främst ska leverera en atmosfär. Och vidare följt längs pilgrimsvandringens småorter, en vandring till synes bort från massturismen och lyxkonsumtionen, där den individuella resan blir helig.

I turismen finns ofta en längtan tillbaka, till svunna tider och berättelser, orörda tillstånd, men också en bild av hur framtidens städer kan kan komma att gestalta sig.

 • Luzern Winter 2016

  Turister från Asien i Luzern, Schweiz.

 • cambridge

  Pilträdet i Cambridge, dit kinesiska turister vallfärdar för att minnas och röras av poeten Xu Zhimos dikt om förlorad ungdom från 1928, i engelsk översättning lyder en strof i dikten:
  “There the golden willow stands
  a bride of sunset’s glow.
  How its dancing ripples glint
  and stir my heart below”

 • trier_bw_2014-06-21_11-11-49

  Karl Marx födelsehus i Trier, Tyskland. En vallfärdsort för den kinesiska turisten på besök i Europa.

 • Working Title/Artist: Portrait of a Young Man
Department: European Paintings
Culture/Period/Location: 
HB/TOA Date Code: 
Working Date: ca. 1760-65
photography by mma 1986, transparency #1a
scanned and retouched by film and media (jn) 8_19_03

  1700-talets ledande målare i Rom, Batoni hyllades i sin samtid för sina porträtt av resenärer från andra länder på The Grand Tour. Här en okänd resenär omgiven av Batonis favorit-detaljer till målningar av resenärer: En antik relief av Antinous, en staty av Minerva, guideböcker till det gamla och moderna Rom och andra delen av Homeros Odyssé.

 • Working Title/Artist: Ancient RomeDepartment: European PaintingsCulture/Period/Location: HB/TOA Date Code: 09Working Date: 1757
Ancient Rome1757Giovanni Paolo Panini (Italian, Roman)Oil on canvasGwynne Andrews Fund, 1952 (52.63.1)
photography by mma, Digital File DT1418.tif
retouched by film and media (jnc) 11_16_11

  Detalj av konstnären ch arkitekten Giovanni Paolo Paninis Ancient Rome som visar resenärer och de mest prisade statyer och ruiner som man besökte under Grand Touren på 1700-talet.

 • 48.141

  Johann Joachim Winckelmann var en av de som reste längs den Europeiska touren – och levde långa tider i Rom – på 1700-talet och hämtade hem den neo-klassiska rörelsen från Rom. Här syns han – i ett idealiserat porträtt målat av Anton Raphael Mengs efter Winckelmanns död – med den grekiska utgåvan av Homeros Illiaden i handen.

 • A 4509298

Working Title/Artist: Dining room from Lansdowne House, LondonDepartment: ESDACulture/Period/Location: HB/TOA Date Code: Working Date: 18th century (1765-68)

Digital Photo File Name: DP246147.tif
Online Publications Edited By Michelle Ma for TOAH 08/27/15

  Lansdowne House, av Robert Adam, på Berkeley Square i London, ritades för premiärministern John Stuart 1765 i neo-klassisk stil.

 • Working Title/Artist: Piazza del Popolo
Department: Drawings & Prints
Culture/Period/Location: 
HB/TOA Date Code: 
Working Date: ca. 1750
mma digital photo #DP104993

  Piranesis bild från Piazza del Popolo i Rom. Hans känslosamma bilder av Rom gjorde resenärer som Goethe besvikna när de väl kom dit.

 • 1910-atlantic-city-steel-pier-photo

  Boardwalken uppfanns i Atlantic City som ett svar på turistens önskan om en urban värld i naturen, vid havet.

 • alps1-jpg-gallery

  Turister från det Viktorianska England på väg över en glaciär i Chaminix, Frankrike, som en del i en resa med Thomas Cooks resebyrå. Cook demokratiserade resandet och gjorde det tillgängligt för ensamstående kvinno och så småningom också arbetare.

 • tampa-bay-hotel-florida_5b8a0e3e-2cf7-4cfa-a1b6-f90cd70d5b6d

  Tampa Bay Hotel i Florida, byggt i neoislamsk stil.

 • waldorffastoria2

  Lobbyn i en av världens förnämsta och största hotell-maskiner Waldorf Astoria i New York.

 • santiago

  Moderna pilgrimmer anländer till Santiago di Campostela, Spanien.

 • portier_

  Portiern på en v New Yorks mest klassiska lyxhotell Algonquin, framför den snurrande dörren som tar gästerna från stadens gator in i hotellets atmosfär.