panic-room-2002-17-g

#71 Staden – tjuv och polis

Vi tar rygg på tjuvar och poliser i staden. Undersöker hur brott, brottssbekämpning, revolter och hotbilder förändrar städer. Vad händer med städer när undantagstillstånd inträder?

Vi hittar arkitekten George Leonidas Leslie som bestämde sig för att bryta sig in i Manhattans banker, ta sig genom stadens stängda dörrar, lura de gyllene banklobbyernas solida arkitektur på den glittrande konfekten. Ser hur ställningskriget mellan maktens boulevarder och folkets barrikader i Paris 1871 ritar militärens och revoltörernas rörelser en karta över stadens maktförhållanden. De som var men kanske framför allt de som skulle komma att etableras under de följande decennierna. I Paris 2016 tycks undantagstillståndet blivit det nya normala. Vad gör det med en stad när dess poliser kan gå genom stängda dörrar utan att knacka? Vad som är undantag och vad som är regel är inte alltid uppenbart i städer präglade av hot.

Vi vänder åter till mordet på Kitty Genovese, som blev en klassiker inom socialpsykologin. Fallet användes för att förstå människors likgiltighet och ovilja att hjälpa sin nästa. En nyckelhändelse tycktes det i rörelsen från byarnas gemeinschaft till storstadens gesellschaft. Man sökte syndabocken till mordets dödliga utgång hos staden själv och dess kultur. Men i Richmond, Kalifornien hittar vi nya metoder där den här motsättningen mellan gemeinschaft och gesellschaft kanske inte längre behöver vara giltig.

I villornas och lägenheternas panikrum hittar vi den autonoma konsumentens rädsla i en tid som tycks i ständig förändring och bakom grindarna på ett instängslat bostadsområde i Warszawa breder ett trygghetens förlovade landskap ut sig.

 

 

 • image_-7-_copy

  Manhattan Savings Bank 1878. Här planerade arkitekten och bankrånaren George Leonidas Leslie ett av USAs största bankrån genom tiderna

 • homicidevacantsmap

  Mordkarta över Baltimore, presenteras i tidningen Baltimore Sun.

 • barricade_voltaire_lenoir_commune_paris_1871

  Barrikaderna under Pariskommunen 1871.

 • image-adapt-990-high-richmond3-1446049825870

  Devon Bogan, ansvarig för projektet The Office of Neigbourhood Safety i Richmond, Californien, som gjorde en av USAs mordtätaste städer mindre farlig genom att erbjuda de kriminella betalning för att förändras.

 • kitty

  Kitty Genovese mördades i Kew Gardens i New York 1964. Enligt tidningsartiklar och rapporteringar kan det ha funnits så många som 38 vittnen till mordet. Mordet blev en socialpsykologisk klassiker som skulle komma att symbolisera rörelsen från byns gemeinschaft till stadens gesellschaft. Sannolikt överdrevs antalet vittnen som inte ingrep.

 • mefo-1130-kittygenovesemedia
 • panic-room-2002-17-g
 • tjuvoch