P1080420

# 86 Växjö – utmanad ordning

Växjö växte ur en vägkorsning och en marknadsplats. Skogarna och sjöarna omger staden. Dess rutnät har täppts till med fondbyggnader i slutet av de raka gatorna. En stad som ett dockhus i vildmarken. Staden Växjö har i nästan tusen år varit en viktig stad på det Småländska höglandets sydsluttning, en ämbetsmannastad, med residens och en kyrka som var biskopskyrka redan på 1100-talet.

Det är en stad som balanserat mellan ordning och oordning –mellan ämbetsmannahögfärd och enkel öppenhet.

Idag vlll Växjö vara en liten metropol – men kanske man återfinner de mest egensinniga urbana strukturerna i byarna. I Grönskåra, Sälgeryd, Uråsa, Berg, Lägan, Tolg, Fröseke, Tävlesås. I byarna slog den gröna vågen rot på 1970-talet och fortsätter att växa – bönderna har högt i tak i lantköken och har läst alla böckerna på sockenbiblioteken. Ibland reser de med de nya idéerna in till staden och utmanar ordningen.

I Smålands mörker, i den isolering som präglat stadens historia, lever en stark anda av gör-det-själv. Den hörs hos Valter i Vilhelm Moders Soldat med brutet gevär och ekar i 1980- och 90-talets ungdomskultur liksom i 2000-talets matkultur. Den märks hos de sociala entreprenörer som startat i de delar av staden där de minst inkluderade bor och som odlar upp marken kring Biskopsgården. Men den gamla staden – dockhuset, ämbetsmännen – förstår inte alltid dessa rörelser och stöter ibland bort dem. Och vänder sig inåt – in i dockhuset igen.

 

Tack till:

Fredrik Bergman

Hanna Höglund

Lars Hansson

Magnus Josefsson

Ola Malm

Eva Haraldsson

Karin Hård af Segerstad

Utvandrarnas hus

Judit Söderblom

Gunilla Grügiel

Jonas Olsson

Elisabet Norin

Anders Mildner

 

Musik i avsnittet:

Venus Outback – Vaseline Teen Enterprise

Blända – Drömskogen

The Mo – Nostalgia Locomotiv

 

 

 • P1080420

  Stadsodlingen vid Biskopsgården. Här odlas mycket av de grönsaker som serveras på restaurangerna i staden. Från början drevs odlingen av människorna bakom det kooperativa företaget Macken, men kommunen tog över företaget och driver det nu vidare i kommunal regi.

 • IMG_1683

  Båtmanstorget, Dansk modernism.

 • P1080518

  Uffes Källare i Växjö. Drevs av inspiratören och indie-musik-smakdomaren Ulf Ekerot. Här spelade alla som var något inom indie-musik från 1990-talet och framåt. Det typiska bandet som spelade här var Pavement. Här fanns också replokaler och studio. Uffe försåg också Växjös musikintresserade ungdom med nya skivor från hela världen. Nu drivs lokalen vidare av Uffes Änglar och har skivor men framför allt lokalodlad mat.

 • P1080536

  Utvandrarnas hus i Växjö. Huset ritat av Bent Jörgen Jörgensen, tillbyggnad av Arkitektbolaget.

 • P1080485

  Konstverket Pissed Elin, konstnären Sara Möllers tolkning av Elin Wägners bok Väckarklocka. Verket blev omdiskuterat i Växjö när det invigdes 2017. När Elin Wägner 1925 fick De Nios stora pris köpte hon en bit hagmark i utkanten av byn Berg, 3 mil norr om Växjö. Där lät hon bygga sin ”smålandsstuga”, ritad av arkitekt Carl Bergsten. Huset var först sommarbostad men blev 1929 permanent bostad.

 • P1080577

  Willanparken vid Café Askelyckan, en skevhet i Växjös rutnät, på grund av den gamla landsvägens väg in i staden. En fontän fyller ut tomrummet.

 • P1080378

  Domkyrkan i Växjö, de två tornens kaninöron tillkom 1960, av arkitekten Kurt von Schmalensee. Dubbeltornet hittade han i 1700-tslets kyrkas som brann ner men fanns kvar som bild i Erik Dahlbergs Suecia Antigua.

 • P1080571

  Dansk modernism i Växjö. Växjöarkitekten Paul Boberg var via sin fru avlägsen släkting till den danske arkitekten Bent Jörgen Jörgensen. Vid sin död 1947 överlämnades arkitektbyrå till Jörgensen. takt med att jobben fortsatte att trilla in behövdes fler arkitekter. Till sin hjälp fick Bent Jörgen Jörgensen Mogens Barsöe och Jörgen Egmose, som kom 1953. Några år senare, 1959, kom också Ib Wibroe till Växjö. I Svenska hem- och trädgårdstidningen, nummer 1 från 1956, inleds ett sex sidor långt reportage från familjen Jörgensens hem i Solstaden så här: “I staden Växjö i Kronobergs län i Småland, staden med landshövding, biskop och överste, med gymnasiebyggnad från 1700-talet och Esaias Tegnérs sköna Östrabo, raka esplanader och ett stort fint torg – i den staden bor det också en ung man med skägg, två bilar – en citrongul och en grön som en smaragd – två lurviga schäferhundar, två rara ungar och en stycken söt fru i ett hus, som han själv ritat i en stadsdel, som har honom till upphovsman och som är döpt till det enkla men icke desto mindre förtjusande namnet Solstaden”.

 • P1080364

  Rutnätet i Växjö präglas av sina fondbyggnader, i slutet av de långa raka gatorna. Här det tidigare fängelset, idag bostäder.

 • P1080464

  Nya bostadshus vid Campus Linné Universitetet.

 • P1080442

  Nya trähus vid Växjösjön, Strandsnäckan ritat av Arkitektbolaget.

 • P1080426

  Monument till Johan Bergencreutz ära, “vildmarkens betvingare” som lät bygga en engelsk park vid Växjösjön.

 • P1080370

  På hotell PM och vänner finns kaffebordsböcker om stenmurarna i skogen.

 • P1080368

  Hotell och restaurang PM och vänner.

 • P1080563

  Källaren på Kafé de Luxe. Kafé de Luxe drivs av familjen Hector, som bott i Uråsa utanför Växjö sedan 1970-talet. Hector-kjlanen driver också nöjesparken Tyrolen i Blädinge och två restauranger i Malmö: Far i hatten och Grand.

 • IMG_5971

  Kafé de Luxe.

 • IMG_5833

  Restaurangen i parken i Araby startade som en del i det kooperativa företagsprojektet Macken som drevs av Fredrik Bergman. Macken var ett socialt kooperativ i araby för människor i utanförskap. Vi försökte görakooperatörer av folk i långtidsarbetslöshet, genom olika verkstäder som reparerade saker som folk hade kastat eller kommit till återvinningscentralen med och odlingsprojekt.

 • underground

  Underground i Växjö 1988, et av många initiativ i musiklivet. Låg under en ICA-butik.

 • Nostagia Locomotive, The Mo feat Kris le Mans. The Mo var et tav de många band som kom ur Växjös 1990-tal: The Ark, Venus outback, Melody Club och The Mo.