IMG_4709

#98 Huskvarna – Fabriken och tingens ordning

Huskvarna ligger kilad mot den skogklädda förkastningsbranten som störtar ner mot Vättern. En bit bortanför och nedanför ligger Jönköping vid vattennivån. 1689 flyttade den vapentillverkningen för den svenska armén man under en tid drivit i Jönköping – Jönköpings faktori –  till en ny plats.  Kraften i vattnet i Dunkehallaravinen i Jönköping räckte inte till för att borra piporna. Man sökte och hittade en större höjdskillnad. Där uppe invid förkastningsbranten, vid fallen vid Huskvarnaån. Där hamnade den vapenfabrik som blev början på Huskvarna.

I Jönköping hade holländska ingenjörer vid den här tiden upp 1600-talet under en tid ritat på stadsplaner som skulle vara försvarsanläggningar, taggiga vassa bastioner och kanaler mellan Munksjön och Vättern.

Vi åkte upp från Vättern, upp för branten till det Huskvarna som började där i stormaktstiden. Men som sedan dess varit en nästan obruten historia av att göra saker, saker man använder, i ett företag i centrum som är källan, källan som var vattenfallen.

En plats definierad av det den gör.

En typ av samhälle som finns överallt i Sverige och i världen, en urbanitet präglad av produktion. Kanske har vi börjat glömma den här typen av platser i tjänste- och finanssamhället. Men i Huskvarna är det en produktion som egentligen aldrig har försvunnit och som kommit att prägla närmast all förändring i samhället. Produkter som vi alla har köpt.

Vi åkte upp för branten till det Huskvarna vars historia började där med vapentillverkningen i slutet av 1600-talet.

En plats till stora delar definierad av det den tillverkat. Saker som de flesta av oss någon gång har köpt eller använt. Huskvarna har blivit hela Sveriges maskinpark. Deras tillverkningskatalog är en berättelse om Sverige från 1689 och framåt: Hagelvapen, revolvern, den dubbelpipiga jaktbössan, automatkarbinen modell 4, symaskiner, spisar, kaminer, kafferostare, mandelkvarnar, fotogenkök, våffeljärn, cyklar motorcyklar, mopeder, gräsklippare, värmepannor, tvättmaskiner, diskmaskiner, utombordsmotorer, mikrovågsugnar, motorsågar, röjsågar, kapare, häcksaxar, lövblåsare, snöslungor, robotgräsklippare.

 

Tack:

Margareta Olsson, Jönköpings Läns museum

Negra Efendic, journalist, uppvuxen i Huskvarna.

 • IMG_4660

  Stadsplan 1907

 • flygbild ny stadsplan 1907

  Flygfoto taget någon gång mellan 1923-1932.

 • Huvudaffar1910-Union-Huskvarna_930

  Konsumtionsföreningen Unions orientaliska Wienertårta från 1911.

 • IMG_4676

  Samma hus idag, tömt sedan det under en period varit bland annat bibliotek.

 • IMG_4666

  Den glesa rutnätsstadens trädgårdsstad.

 • IMG_4685

  Huskvarna kyrka, byggd 1907 med eternittak i romantisk träkyrkostil, finansierat av brukspatron Wilhelm Tham.

 • IMG_4689

  Kyrkans interiör, spår av de takstolar som tidigare syntes innan det ansågs för enkelt.

 • IMG_4709

  Wilhelm Thams nya Slottsvilla från 1896.

 • IMG_4691

  Fabriken.

 • IMG_4680

  Vägen till fabriken.

 • IMG_4703

  Smedbyn, här verkade bruksadeln, de som smidde vapnens pipor.

 • IMG_4715

  Enkla trähus från Hultsfredshus för arbetare vid fabriken, 1950-tal.

 • IMG_4719

  Enkla trähus från Hultsfredshus för arbetare vid fabriken, 1950-tal.