torn

Belgrad – lösa trådar och stora löften

Ett drygt decennium efter andra socialistiska städer kliver Belgrad fram och ser sig om efter en ny plats i världen, nya löften och nya förbindelser – mot Istanbul, mot Wien. Men problemen vägrar att ge vika. Kontrasterna i stadsmiljön är dynamiska och såriga, brist och korruption lurar alltjämt runt hörnet. Men på topplistorna över investeringsvänliga och klubbdunkande städer stiger Belgrad snabbt. Positionen som ”inte-riktigt-Europa” och ”nästan-Asien” är attraktiv i sin oförbindlighet. Men man får akta fingrarna, för dörrar kan slå igen från bägge håll.

Vi tittade närmare på sydöstra Europas svarta får. Kryssade mellan informella förorter, socialistiska superblock och det nya, spektakulära Waterfront Development vid Donaus hamn. I skjulen längs Sava samlas Serbiens bråte till Balkanschlagers på Casioorgel. Och i Energoprojekt filmsal i Novi Beograd vaknar ett spöke från efterkrigstiden ur sin dvala och blåser för ett ögonblick liv i det gamla kosmopolitiska Jugoslavien.

 • 1920

  Bostadshus från 1920-talet utgör återkommande inslag i den epokmässigt uppblandade miljön, som här i stadsdelen Dorcol.

 • fastning

  Utsikt över Sava och Donau från fästningen Kalemegdan i gamla Belgrad.

 • informell

  Spår av äldre illegala bosättningar i Belgrad finns även centralt, på bakgårdar. Vissa av dem har blivit legaliserade och behållit en närmast rural prägel, som här i Savamala.

 • nya_belgrad

  Bostadskomplex från 1960-talet i Novi Beograd – New Belgrade.

 • sava

  Längs Savas stränder trängs brokiga verksamheter, flytande “sommarhus” och klubbar.

 • torn

  The Genex Towers, tronar med sitt flygkontrolltornsliknande utseende över Novi Beograd – New Belgrade.