SONY DSC

Malmö – socialdemokratins många ansikten

Vi kommer till Malmö. Det är 1973 och staden är en socialdemokratisk supernova. Kockums bockkran var hög som Cheopspyramiden och Bob Houghton hade vinterregn i sitt långa hår när han anlände med flygbåten från Köpenhamn för att ta över fotbollslaget Malmö FF och genomföra ett systemskifte i svensk fotboll. Arbetarkvarteren kring Lugnet var rivna, Caroli city nyligen uppfört och spårvagnarna lades ned. En epok var fulländad, och gick därför under.

För är inte förändringen socialdemokratins livsluft?

Vi tog en politisk promenad i Malmö och sökte efter den socialdemokratiska stadens berättelse och verklighet. En sossestad som älskade att hata de täta klasskillnaderna. Kloss i kloss ligger stadsdelarna, främmande för varandra, beroende av varandra. Från Solidar till Domus, från småbutikerna till det himmelsblå höghuset Kronprinsen, från Augustenborg till Västra Hamnen löper en historia om socialdemokratisk stadsförändring, ibland traditionellt solidarisk, ibland innovativt uteslutande.

Och i stadens hjärta brottas Malmö FF med samman fråga: Vad är fotbollens syfte? Vad är samhällets syfte? Att vara bäst till vilket pris som helst – eller att skänka mening, och kanske glädje, åt så många som möjligt?

Länkar

 • SONY DSC

  Kooperationen Solidars bageri på Möllevången. Bageriet, byggdes och ägdes av Solidar. Vid Spångatan byggdes ett huvudkontor på tjugotalet som sen byggdes till på fyrtiotalet.

 • SONY DSC

  Konsumbutiken Solidar mitt emot ingången till Sveriges äldsta Folkets Park på Möllevången.

 • domus

  Domusvaruhuset vid Triangeln, ett bygge som påbörjades 1956.

 • SONY DSC

  Station Triangel. En av de nya stationerna på Citytunneln som förbinder Malmö på ett snabbare sätt med Köpenhamn. Vid Triangeln anlades det första Domusvaruhuset i Malmö. Här vid porten till det socialdemokratiska Malmö ligger nu två nya uppgångar i pendlar- och kunskapsstaden Malmö.

 • västra_hamnen

  Västra hamnen i Malmö med Öresundsbron i bakgrunden. Västra hamnen byggdes till bostadsmässan Bo01 och har under åren blivit en av Malmös främsta mötesplatser för människor från hela staden.

 • SONY DSC

  Kockumskranen restes 1973, 140 meter hög, som Cheopspyramiden, en del gjorde en poäng av att man fick in Globen i Stockholm under kranen.Under åren 1974 till 1985 gick kranen på 3-skift och nästan alltid även på lördagar och söndagar. Den stod kvar som en symbol över stadens förflutna fram till 2002 då den flyttade till ett varv i Sydkorea.

 • Scen ur Bo Widerbergs debutfilm Barnvagnen, på Malmö stadsbibliotek,  1963.

 • Bob Houghton kommer till Malmö i december 1973. Våren 1974 blir hans första säsong i Malmö FF. Här berättelsen om Houghton i Malmö i Sportspegelns Stopptid.