cover

Uppsala – Sjukhusstaden

I Uppsala, bakom slottet ner mot slätten, ligger sjukhusstaden. Akademiska sjukhusets område är i dag lika stor som den gamla staden i Uppsala. Nu vill man bryta isoleringen, bli en integrerad del av staden. Kanske var det också därför man släppte in TV3 att spela in reality-serien ”Sjukhuset” som nyligen inneburit att sjukhuset stämts för integritetsbrott. Kanske finns det något irrationellt i den rationellaste av miljöer?

Sjukhusen har alltid legat som en annan värld i våra städer. Men de har likväl alltid präglat dem. I Vänersborg har de stora institutionerna skapat en särskild stämning. Så också i Vadstena. På samma sätt som industrierna i industristäderna. Sjukhus byggs för att byggas till. Det finns i deras DNA att de ska växa och bli stora. Historien ska förkastas när nya avdelningar läggs till och sjukhusstaden växer. Ibland har sjukhusen ätit upp hela omgivningen, som Johns Hopkinssjukhuset i Baltimores Downtown. Eller Dalens sjukhus i PC Jersilds Babels Hus och i tv-serien med samma namn. Följ med till sjukhus och de städer som lever av deras växande eller krymper vid deras plötsliga försvinnande.

 • uppsala

  Uppsala Akademiska sjukhus är en stad i staden, lika stor som resten av centrala Uppsala. Nu pågår ett projekt för att göra sjukhusstaden mer till en del av den övriga stadskärnan.

 • Jon_Hopkins1

  Johns Hopkins Hospital flygbild, vykort 1940.

 • Jon_Hopkins2

  Johns Hopkinssjukhuset under 1950-talets expansion, uppköpt stadsmark har rivits för nya sjukvårds- och forksningsbyggnader, foto Robert F. Kniesche The Baltimore Sun, 1955.

 • Beckomberga

  Beckomberga sjukhus i Bromma, arkitekt Carl Westman, stod klar 1935. Sjukhuset ritades med inspiration från svenska bruksmiljöer. När anstalten planerades var det landsbygd runt om men snart kom egnahemshusen. Som mest bodde här 2000 patienter.

 • Helix-Flemmingsberg_flyg

  I Flemingsberg i Huddinge kommun invigdes 2012 den nya rättspsykiatriska anläggningen Helix, ritad av BSK Arkitekter. Sjukhusets ligger i en skog på en höjd med muren lägre så att de intagna kan se långt.

 • Helix-Flemmingsberg

  Helix i Flemingsberg, balkonger mot parken.

 • Tv-serien Babels hus sändes 1981. Och blev en publisuccé. Förlagan var PC Jersilds systemkritiska roman.

 • Van Morrison – Village Idiot